Sledehondensport

Samojedenkennel Lusjkaya

Sledehondensport

Van het begin af aan is de sledehondensport belangrijk geweest voor kennel Lusjkaya. Met het onherbergzame Siberië als land van oorsprong is de Samojeed een hond met een aantal eigenschappen die hem destijds in staat stelden in een poolklimaat te leven en te werken. Deze eigenschappen zien we natuurlijk ook graag terug in de hedendaagse Samojeden. Sledehondensport is een goede manier om na te gaan of onze honden, net als hun voorouders in Siberië, het uithoudingsvermogen hebben om door te gaan (ook als het echt zwaar is), in staat zijn om samen te werken met de musher en met de andere honden in het team, in staat zijn zich warm te houden en dan, ondanks alle barre omstandigheden, stabiele, vriendelijke honden te blijven. Daarnaast is de sledehondensport natuurlijk een ontzettend gave manier van leven!

In Nederland wordt de sledehondensport sinds de jaren zestig van de vorige eeuw beoefend. Dat begon heel klein: hier en daar trainden mensen met hun poolhonden, alleen of in groepjes. Het waren overigens vaak Samojeden die in deze pionierstijds aan de sport begonnen, want de Siberische Husky kwam in die tijd nog maar heel weinig voor in Nederland. In de loop der jaren groeide de sport uit tot het huidige niveau. Tegenwoordig mag in Nederland de sledehondensport beoefend worden met honden die eruitzien als Siberische Husky, Alaskan Malamute, Samojeed, Groenlandhond of Eskimohond. Voor honden die geen stamboom hebben kan een ontheffing worden aangevraagd.

Verreweg het meest worden Husky's gebruikt, maar ook Samojeden, Malamutes en Groenlanders kun je op bijna ieder sledehondenevenement aan de start zien verschijnen. In Nederland is natuurlijk weinig sneeuw, zodat het hier niet vaak voorkomt dat de honden een echte slee kunnen trekken. De honden worden dan ook getraind door ze voor een sledekar met wielen in te spannen. Vooral de laatste jaren zijn er ook steeds meer mensen die met hun honden steppen en zo met maar één of twee honden toch deze actieve hondensport beoefenen.

Over sledehondensport en over het werken met honden is veel geschreven. Een greep uit het aanbod:

Voor meer informatie over sledehondensport verwijs ik graag naar de website van de DASSC.

 

Contactgegevens

Alie Bartol-Takens

Roden

lusjkaya@gmail.com

050-5018030

 

Dorien Damstra

Putten

dorien@lusjkaya.nl

06-44655055

Facebookprofielpagina