Over Lusjkaya

Samojedenkennel Lusjkaya

De geschiedenis van Samojedenkennel Lusjkaya

De naam Lusjkaya is gekozen als eerbetoon aan de stammoeder van mijn honden. Zij heeft mij niet alleen prachtige honden gegeven, maar heeft ook als hardwerkende sledehond in mijn team meegelopen. Het was een hond met een gouden karakter en een enorme wil om te werken.

Het begon in oktober 1975 toen ons gezin naar Gijs Kraan ging om Kharasavey Katoesja Kasparova op te halen. Op die dag maakten we ook kennis met de sledehondensport en is bij mij het samojedenvirus toegeslagen. Katoesja was e'n jaar toen ze mocht meelopen in het team van Gijs Kraan. Na een paar trainingen was het wel duidelijk: dit zou niet haar hobby worden. Gelukkig had Gijs Kraan meerdere Samojeden en hij was bereid om mij honden te lenen om mee te trainen.

In 1978 kwamen er drie puppy's bij uit de combinatie Kharasavey Martsjoek Svenowitsj en Kharasavey Lusjkaya Kasparova. Dit waren Ornikov, Ormilek en Okjoebinska. Met Okjoebinska hebben wij in 1981 ons eerste nest gefokt. Van dit nest zijn er drie gebleven. Van de daaropvolgende generaties werd een pup (soms zelfs twee) aangehouden, tot er uiteindelijk twaalf Samojeden rondliepen in huize Bartol.

In februari 2005 werd de zevende generatie geboren en heb ik Dorien Damstra benaderd om mede-eigenaar van de kennel te worden. Doriens en mijn idee├źn over Samojeden passen prima bij elkaar. Onze doelstelling is het fokken van gezonde honden met prima karakters, met de wil om te werken en van het type zoals de eerste honden eruitzagen die uit Engeland naar hier zijn gehaald.

Samen met andere fokkers willen we ons best doen om deze prachtige oorspronkelijke honden te behouden. Dit zijn we aan ons ras verplicht!

 

Alie Bartol-Takens

 

Intussen blijven de generaties elkaar opvolgen. Een enthousiast pupeigenaar werkte de stamboom van zijn Lusjkayahond uit.

Bekijk hier het bijzondere resultaat, compleet met foto's van de voorouders van onze honden!

Contactgegevens

Alie Bartol-Takens

Roden

lusjkaya@gmail.com

050-5018030

 

Dorien Damstra

Putten

dorien@lusjkaya.nl

06-44655055

Facebookprofielpagina